INTERBAND.NL

 

 INTERBAND.NL
Dé verbinding tussen auto en wegdek

De band is de enige verbinding tussen uw voertuig en het wegdek

 

Zoals hierboven al gezegd, de enige verbinding tussen uw auto en de weg is de band, deze band moet zorg dragen voor uw veiligheid, zorg dragen dat de auto doet wat u hem opdraagt, en dat is nogal wat.
Kijk eens wat er gebeurt als u een noodstop moet maken, plotseling uit moet wijken voor iets of iemand, tel hierbij de weersomstandigheden, het soort wegdek er bij op en u ziet het al, de band is een van de grote factoren die bepaald wat de auto doet.

Op dit tabblad van mijn website wil ik u iets meer vertellen over een band, hoe het is opgebouwd, wat de getallen/letter combinaties die op de zijkant van een band staan, wat uitdrukkingen zoals balanceren, uitlijnen, loadindex, snelheidsindex, bandenspanning en het verschil tussen een zomer en een winterband betekend.

De maatvoering van een band vinden we op de zijkant, een voorbeeld van maatvoering zie je op de onderstaande afbeelding.

195 = breedte van de band gemeten in mm

65 = hoogte breedte verhouding in %

In dit geval is hier de hoogte 65% van de breedte van de band, dus 65% van 195mm is 127mm. Hoe lager het getal achter de schuine streep, hoe kleiner de afstand van de velg tot het wegdek. Deze maat zegt veel over het rijcomfort van de band/auto, immers hoe kleiner de afstand velg tot wegdek, hoe slechter schokken en trillingen kunnen worden geabsorbeerd door de zijkant (wang) van de band.
Samengevat:
Een band met een kleine hoogte/breedte verhouding is dus een stugge band die men vaak ziet onder sportauto's, hier is een goede wegligging van veel groter belang dan het rijcomfort. Een band met een standaard hoogte/breedte verhouding (60-70) is een band met een goede wegligging en een goed rijcomfort.

R = radiaalband

Dit wil zeggen hoe de opbouw van het karkas (eerste foto) is. Bij een radiaalband staan de koordlagen van het karkas loodrecht op de hiel van de band, dus de draden van de koordlagen lopen dwars over de band, van hiel tot hiel.
Deze radiaaltechniek is een uitvinding van Michelin uit 1948/

Vroeger hadden we ook nog de diagonaal banden, hierbij liepen de karkaslagen kruislings over de band. Diagonaal heeft veel nadelen t.o.v. radiaal, zoals een hogere warmteontwikkeling, snellere slijtage, stug, minder goede wegvastheid en een hoger brandstofverbruik.
Tegenwoordig zie je bijna altijd radiaalbanden.

15 = Velgdiameter

De 15 in deze reeks staat voor de velgdiameter gemeten in inches, 1 inch is 25,4mm

88 = Loadindex

De loadindex is een code die de maximale belasting aangeeft van de band bij een snelheid aangegeven door het snelheidssymbool (zie hieronder), onder specifieke rijomstandigheden.
88 staat in dit geval voor 560 Kg. Kijk eens op uw kentekenbewijs, hier staan de maximale gewichten weergeven die voor uw auto gelden.
Op het tabblad "loadindex" vindt u alle code's met de daarbij behorende gewichten.

W = snelheidssymbool

Het snelheidssymbool wordt aangegeven door een letter van het alfabet. De bandenindustrie hebben onderling afspraken gemaakt over de maximale snelheid van een band waarbij veiligheid wordt gegarandeerd.
In ons voorbeeld staat de letter W tot 240 km/h.  Veel voorkomende letters zijn: H - tot 210 Km/h, T - tot 190 Km/h.

Op het tabblad gewicht en snelheid vindt u bij alle letters de bijbehorende maximale veilige snelheid. 

 Uitbalanceren van wielen

Wanneer banden worden vervangen, reparaties uitgevoerd, moet de wielen voordat ze weer onder de auto worden gemonteerd uitgebalanceerd. Het uitbalanceren is nodig om het aanwezige onbalans in een band/velg op te heffen.
Onbalans in een wiel komt tot uiting in het trillen van het stuurwiel bij een bepaalde snelheid. Ondanks dat het aanwezig onbalans zeer irritant is voor de bestuurder, geeft het op den duur ook een  versnelde slijtage aan wiellagers en onderdelen van de stuurinrichting van de auto.

 

 

    Onze Sicam balanceermachine

 

Het uitbalanceren van een wiel gebeurd op een speciale balanceermachine, het wiel wordt op de machine gespannen en door een elektromotor met een bepaalde snelheid rondgedraaid. Een computer registreert een eventueel onbalans en geeft deze onbalans op een digitaal scherm weer. Door nu precies tegenover de plaats van het onbalans een tegengewicht te monteren, wordt het onbalans per saldo "0" gemaakt en het wiel draait nu trillingsvrij. 

Uitlijnen van wielstanden aan de auto

Wanneer men constateert dat banden scheef af gaan slijten, onder het rijden de auto telkens één kant op wil trekken of na een schade reparatie aan de stuurinrichting of componenten hiermee verbonden, moet de auto uitgelijnd worden. Of de uitlijning van de auto nog goed is kan eenvoudig geconstateerd worden door even op het bandenprofiel te kijken, de slijtage moet over de breedte van de band gelijk zijn. Vaak zien we ook wanneer er op een rechte vlakke weg  het stuurwiel losgelaten wordt, de auto afdwalen naar links of rechts.
Uitlijnen gebeurt met behulp van speciaal apparatuur die aan de wielen van de auto worden bevestigd.
Laserlicht wordt geprojecteerd op een schaalverdeling en hierdoor kan men meten hoe de wielstanden zijn van het voertuig, en worden aan de hand van fabriekswaarden bijgesteld.

Het uitlijnen van wielen kunnen we (nog) niet voor u uitvoeren  

Bandenspanning 

diagram bandenspanning tegen levensduur


Van zeer groot belang is dat de bandenspanning van uw auto goed is. De juiste banden spanning staat in de handleiding van uw auto. Controleer maandelijks de bandenspanning altijd bij koude banden, en houd links en rechts altijd gelijk. Voor en achter kan verschillen per auto. Zorg er ook voor dat het ventieldopje aanwezig en heel is, zodat geen rommel in het ventiel kan komen.
De juiste bandenspanning haalt het maximale rendement uit een band en zorgt dat uw auto de meeste grip heeft op het wegdek.
Het bovenstaand diagram laat een overzicht zien wat de invloed is van te veel en te weinig bandenspanning ten opzichte van de levensduur. Zo zie je in dit schema dat een onderspanning van 30% een levensduur verkorting geeft van maar liefst 50%.

Winterbanden

onder de 7 graden komt. Door de samenstelling van het rubber en profiel van de winterband, heeft deze aanzienlijk meer grip op een koud en sneeuwrijke wegdek 

Verplicht in Duitsland

In Duitsland is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterste omstandigheden. Dit geldt overigens niet alleen voor de banden, maar ook voor overige onderdelen van uw auto, zoals koelvloeistof. Wanneer deze zaken niet in orde zijn, loopt u het risico hiervoor bekeurd te worden. Deze regelgeving geldt voor álle voertuigen in duitsland, dus ook wanneer u slechts door duitsland rijdt, of zelfs maar even de grens oversteekt om te tanken.

Wanneer er geen sprake is van winterse omstandigheden, zoals sneeuw of ijsel, mag u gewoon op zomerbanden door Duitsland rijden, ook wanneer het volgens de kalender "winter" is. 

Sneeuw

Bij een ondergesneeuwd wegdek komen winterbanden het beste tot hun recht. Door de andere opbouw van het profiel op deze banden, hebben zij veel meer grip dan zomerbanden. Deze laatste verliezen bij sneeuw al snel alle grip op de weg. Sneeuw is echter geen voorwaarde voor het gebruik van winterbanden, ook bij een schoon wegdek met lage temperaturen presteren winterbanden beter dan gewone autobanden.

Temperatuur

Het soort rubber dat voor winterbanden gebruikt wordt heeft echter tot gevolg dat dit type autobanden sneller slijt dan normale (zomer) autobanden wanneer de temperatuur boven de 7 graden celsius komt. Winterbanden dienen dan ook eigenlijk alleen gebruikt te worden wanneer de temperatuur dit toestaat. Overigens werken winterbanden prima bij deze hogere temperaturen, alleen is de slijtage hoger. 
 

 

 

info@